Om pollen og pollenallergi


De pollentypene som har størst betydning ved allergi i Norden kommer fra tresortene bjørk, or og hassel, fra forskjellig type gress og fra ugressplanten burot. Dette er vindbestøvede planter med lette pollen som kan drive langt med vinden. I tillegg kommer pollen fra Salix (selje, pil og vier). Pollen fra Salix spres hovedsakelig med insekter, ved store mengder også med vinden. Pollenallergi skyldes at man reagerer allergisk på visse proteiner som finnes i noen pollentyper.

Vanlige symptomer på pollenallergi er rennende nese og øyne. Allergikeren føler seg trett og uopplagt og får nedsatt konsentrasjonsevne. Mange opplever at sykdommen går ut over arbeid og skoleresultater. I dag har om lag 1 000 000 nordmenn pollenallergi.

www.naaf.no/pollen har Norges Astma- og Allergiforbund samlet utfyllende informasjon om pollen og behandling av pollenallergi. Her finner du også pollenfakta på 10 ulike språk.
 

GRESS

gressGresspollensesongen varer fra midten av juni til begynnelsen av august i Sør- Norge, og i Nord-Norge fra begynnelsen av juli til midten av august.

For at pollen skal frigjøres, må det være gode værforhold morgen og kveld. Er det overskyet eller høy luftfuktighet om morgenen, vil relativt lite pollen komme i spredning selv om det blir godvær i løpet av dagen. Etter regn kan de vannløselige allergenene i pollenkornene avdampes til luften av solvarmen og utløse reaksjoner.

Gresspollen spres over avstander på noen hundre meter i motsetning til trepollen som kan spres milevis.
Alt om pollenallergi og pollen på www.naaf.no/pollen >>


Om pollen og pollenallergi

Her finner du informasjon og gode råd om pollen og pollenallergi.


Videreformidling av data

Media og andre med godkjent avtale med NAAF kan abonnere på en XML-feed og motta data fast for videreformidling.


Motta gratis varsel på e-post

Du kan skreddersy ditt eget e-postvarsel ved å velge pollentype og område. Dette kan du selv også endre, f.eks når du er på ferie.