Pollenvarslingstjenesten


Pollenvarslingstenesten fra Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) ble etablert i 1975 og senere utvidet til en landsdekkende varsling. NAAF har i dag to heltidsansatte pollenanalytikere i Trondheim som sørger for at varslingen til en hver tid er oppdatert og tilgjengelig for publikum gjennom NAAFs nettsider.

Pollenvarslingen finansieres ved midler fra NAAF og tilskudd fra Helsedirektoratet.

Fakta om pollenvarslingen fra Norges Astma- og Allergiforbund:

  • NAAF har pollenfeller ved målestasjoner i følgende områder: Kirkenes, Tromsø, Bodø, Trondheim, Ørsta, Førde, Bergen, Geilo, Stavanger, Kristiansand, Lillehammer og Oslo.
  • Innsendte prøver fra målestasjonene analyseres, og basert på analyser av prøvene, erfaringsbakgrunn fra tidligere sesonger og de ferskeste værprognosene, utarbeides regionale pollenvarsler for det kommende døgnet.
  • Pollenvarslingen utarbeides daglig for pollentypene: or, hassel, Salix, bjørk, gress og burot. Tjenesten starter normalt i midten av februar og avsluttes i slutten av august.
  • Pollenvarslingen distribueres daglig til rikspresse- og media og er tilgjengelig på NAAFs hjemmesider, eller www.pollenvarslingen.no


Kontaktpersoner:

NAAFs pollenanalytiker:
Hallvard Ramfjord
tlf. 73 59 60 76
hallvard.ramfjord@bio.ntnu.no


NAAFs forskerassistent pollen:
Trond Einar Brobakk
tlf. 73 59 60 54
trondbr@nt.ntnu.noNettstedet er utviklet og driftes av Norsk Institutt for Luftforskning på vegne av NAAF.


Om pollen og pollenallergi

Her finner du informasjon og gode råd om pollen og pollenallergi.


Videreformidling av data

Media og andre med godkjent avtale med NAAF kan abonnere på en XML-feed og motta data fast for videreformidling.


Motta gratis varsel på e-post

Du kan skreddersy ditt eget e-postvarsel ved å velge pollentype og område. Dette kan du selv også endre, f.eks når du er på ferie.